KØS

Hele Danmarks
museum for kunst
i det offentlige rum

KØS1455
Ler og glasur. 10,0 cm x 2,5 cm x 2,5 cm
Inv.nr.: KØS1455-098

I den tidligere svømmehal i Holstebro integrerer kunsten sig med arkitekturen til en helhed, der er så overbevisende gennemført, at det ikke er uden grund, at værket betragtes som billedkunstneren Helge Bertrams hovedværk.
Bertram skabte en mosaik til forhallen, som stadig kan opleves i dag. Et unikt mønster af natursten dækker gulvet og ”de forskellige mønstergivninger i forhallen tilsigter idéassociationer fra lands møde med vand over strandbred” – som Bertram selv skrev i sin projektbeskrivelse.
Ved indgangen gik man fra land til vand: fra naturstenene i forhallen til de glaserede, glitrende og vandspejlende fliser i selve svømmehallen. Samtidig fik man allerede udefra en klar fornemmelse af ”det maritime element ved huset” via en mønstret mur i blå sten oven over indgangspartiet.
I svømmehallen var det Bertrams vision at skabe et kunstigt badested ”hvor alle sommerhalvårets naturoplevelser, ved strand og fjord, kunne genopleves”. Naturens mønstre blev overført til vægge, nicher, gulv og bassiner og bearbejdet til en imponerende helhed.
Murstenene i væggene blev indfarvet og muret op, så farverne skifter fra gråviolet over hvid og gul til det blå og grønne i mønstrene, som har hver sit udtryk og særlige idé.
Bertram indbyggede også et solur i hallens sydvæg og fik dermed sollyset til at vandre over gulvet og kl. 12 lande på en roset lagt ned i gulvet mellem bassinerne.

Dog er Helge Bertrams svømmehal også et eksempel på en udsmykning, som af økonomiske grunde og nye kommunal behov blev kraftigt ændret i forhold til sit udgangspunkt. Sidst i 1980’erne blev svømmehallen omdannet til en multihal, bassinerne blev fyldt med sand og et parketgulv lagt henover. Dermed blev værket aftappet for en væsentlig del af sin kunstneriske betydning.